ReactOS : Δωρεάν λειτουργικό σύστημα με εμφάνιση και αίσθηση Windows



Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

ReactOS : Δωρεάν λειτουργικό σύστημα με εμφάνιση και αίσθηση Windows

read

Όταν μιλάμε για λειτουργικά συστήματα, τα Windows είναι αναμφισβήτητα ο κυρίαρχος παίκτης. Ωστόσο, υπάρχει ένα εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών χρηστών. Αυτό είναι είναι το ReactOS.

Το ReactOS είναι ένα ανοιχτού κώδικα λειτουργικό σύστημα που αποσκοπεί στην παροχή μιας ελεύθερης και συμβατής εναλλακτικής λύσης για τα Windows. Η ιδέα πίσω από το ReactOS είναι να προσφέρει ένα σύστημα που μοιάζει και λειτουργεί παρόμοια με τα Windows, αλλά χωρίς τις περιορισμένες άδειες χρήσης και τα υψηλά κόστη που συνήθως συνοδεύουν το λογισμικό της Microsoft.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του ReactOS είναι η συμβατότητα του με τις εφαρμογές και τους οδηγούς των Windows. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εκτελέσετε τις αγαπημένες σας εφαρμογές Windows χωρίς προβλήματα στο ReactOS.

Επιπλέον, οι περισσότεροι οδηγοί συσκευών που υποστηρίζονται από τα Windows είναι επίσης συμβατοί με το ReactOS. Αυτό καθιστά το λειτουργικό σύστημα ιδανικό για χρήστες που θέλουν να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα των Windows χωρίς να περιορίζονται από την άδεια χρήσης.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του ReactOS είναι η απόδοση του. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο να είναι γρήγορο και αποτελεσματικό, προσφέροντας στους χρήστες γρήγορους χρόνους απόκρισης και χαμηλή κατανάλωση πόρων. Αυτό το καθιστά ιδανικό για χρήστες που θέλουν ένα ελαφρύ και αποτελεσματικό λειτουργικό σύστημα.

Είναι ένα ενδιαφέρον έργο που συνεχίζει να αναπτύσσεται και να βελτιώνεται από μια κοινότητα ανοιχτού κώδικα. Αν είστε λάτρης των Windows και ψάχνετε για μια εναλλακτική λύση που προσφέρει ανοιχτό κώδικα και ελεύθερη χρήση, το ReactOS αξίζει να το δοκιμάσετε. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε σε έναν εικονικό υπολογιστή ή να το εκτελέσετε από ένα USB stick για να το δοκιμάσετε χωρίς να επηρεάσετε τον υπάρχοντα υπολογιστή σας.

Ο κύριος στόχος του ReactOS είναι να παρέχει ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο είναι συμβατό με τον τρόπο λειτουργίας των Windows. Αυτό επιτρέπει τις εφαρμογές σας και των προγραμμάτων οδήγησης τους να τρέξουν όπως θα έτρεχαν σε ένα σύστημα με Windows.

Επιπλέον, χρησιμοποιείται η εμφάνιση και η αίσθηση των Windows, ώστε οι χρήστες που έχουν συνηθίσει με το οικείο περιβάλλον των Windows να βρούν το ReactOS εύκολο στην χρήση.

Το ReactOS προέρχεται από ένα παλαιότερο σχέδιο που ονομάζεται FreeWin95, που ξεκίνησε το 1996. Το 1998, οι προγραμματιστές αναβίωσαν το έργο και το μετονόμασαν ReactOS. Μερικά από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του είναι ότι έχει παρόμοια εμφάνιση με τα Windows, έτσι οι περισσότεροι χρήστες δεν θα αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη χρήση του λειτουργικού.

Ένα ακόμη επίσης ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του είναι οι πολύ χαμηλές απαιτήσεις του σε Hardware. Ένας απλός επεξεργαστής Pentium, 256 MB διαθέσιμη RAM και  500 MB χώρος στο σκληρό δίσκο είναι αρκετά ώστε να τρέξει αξιοπρεπώς.

Χρησιμοποιώντας βέβαια καλύτερο υλικό θα δείτε ακόμη καλύτερη απόδοση. Το γεγονός αυτό το καθιστά ιδανικό  ώστε να το εγκαταστήσουμε σε παλαιότερους υπολογιστές που πιθανώς δεν χρησιμοποιούμε πια.

Ας δούμε όμως πώς μπορούμε να το εγκαταστήσουμε σε ένα υπολογιστή. Ο τρόπος είναι απλός και γρήγορος. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζεται ότι ο σκληρός δίσκος που θα εγκαταστήσετε το νέο σας λειτουργικό θα πρέπει να είναι διαμορφωμένος σε Fat 32. Στην ιστοσελίδα του θα βρείτε δύο εκδόσεις, εσείς θα κατεβάσετε την έκδοση BootCD. Μόλις κατεβάσετε το αρχείο αποσυμπιέστε το.

Τώρα γράψτε το σε ένα CD και μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή, βγάλτε το CD και βάλτε το στον υπολογιστή που θέλετε να εγκαταστήσετε το λειτουργικό σας.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το ReactOS είναι μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά, επομένως κατά την εγκατάσταση επιλέξτε την γλώσσα σας και ακολουθήστε απλά τις οδηγίες. 

Τέλος, αφού ολοκληρώσετε την εγκατάσταση, μόλις μπείτε στο νέο σας λειτουργικό μέσω της εφαρμογής Application Manager κατεβάστε τις αγαπημένες εφαρμογές και παιχνίδια. 

Πρίν προχωρήσετε στην εγκατάσταση του νέου σας λειτουργικού, μπορείτε εάν θέλετε να δοκιμάσετε την Live έκδοση του για να δείτε πώς είναι, ή να εγκαταστήσετε το το ISO μέσω του VirτualBox.

Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για ένα λειτουργικό που βρίσκεται σε ανάπτυξη, επομένως, αν επιθυμείτε να το εγκαταστήσετε, προτιμήστε ένα παλιό υπολογιστή ή laptop που δεν τον χρησιμοποιείτε και δεν σας ενδιαφέρει αν χάσετε τα δεδομένα που βρίσκονται σε αυτό εφόσον κατά την εγκατάσταση του θα διαγράψει ότι βρίσκεται σε αυτό.


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!