Οι 8 καλύτερες δωρεάν εφαρμογές διακομιστών DNS



Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Οι 8 καλύτερες δωρεάν εφαρμογές διακομιστών DNS

read

Το Domain Name System ή απλά DNS είναι ένα σύστημα ονοματοδοσίας για δίκτυα υπολογιστών που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο IP. Το DNS μπορεί και αντιστοιχίζει ονόματα με διευθύνσεις IP ή άλλα ονόματα στο διαδίκτυο ή κάποιο άλλο δίκτυο και επιτρέπει την ανεύρεση ενός εξυπηρετητή (server) ή μιας υπηρεσίας σε έναν εξυπηρετητή χρησιμοποιώντας ένα όνομα. 

Το DNS χρησιμοποιείται για να αντιστοιχίσει διευθύνσεις IP με ονόματα ώστε ο διαχειριστής ενός δικτύου να μπορεί να χρησιμοποιήσει ονόματα για να επικοινωνήσει ή να απλώς να θυμάται ονόματα μηχανημάτων, τοποθεσίες, ονόματα χώρου κ.λ.π. 

Κάθε φορά που πηγαίνετε σε μια ιστοσελίδα, ο browser αναζητά τη διεύθυνσή της στο σύστημα DNS. Όσο πιο γρήγορα βρίσκεται ο πλησιέστερος διακομιστή DNS τόσο πιο γρήγορα το ανοίγει η ιστοσελίδα που επισκεφθήκατε.

Η χρήση του κατάλληλου DNS είναι καθοριστικής σημασίας για την απόδοση και την εν γένει ταχύτητα της σύνδεσή μας στο Internet και όχι μόνο αφού με την χρήση κατάλληλων διευθύνσεων DNS μπορούμε εκτός από την ταχύτητα να εξασφαλίσουμε και την ασφάλεια του δικτύου μας από κακόβουλες επιθέσεις και ύποπτες ιστοσελίδες μέχρι και την ενίσχυση της ανωνυμίας. 



DNSBench

1.

Tο DNSBench μία μικρή portable εφαρμογή (δεν χρειάζεται εγκατάσταση) που θα αναλάβει να ψάξει και να μας υποδείξει τις γρηγορότερες. Αφού κατεβάσουμε την εφαρμογή! την τρέχουμε και περιμένουμε λίγο να ψάξει και να μας εμφανίσει τα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό κατά την στιγμή του ελέγχου να μην τρέχετε κάποια άλλη εφαρμογή στο ίντερνετ και να μην ανεβάζετε ή κατεβάζετε αρχεία ώστε τα αποτελέσματα να είναι απολύτως αξιόπιστα. 

Μόλις τελειώσει η μέτρηση πατήστε στην επιλογή Name Servers όπου στην πρώτη σειρά θα δείτε το DNS της σύνδεσής σας και από κάτω ένα μεγάλο αριθμό από διαφορετικούς DNS Servers. Πατήστε τώρα στο κουμπί Run Benchmark και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την αξιολόγηση τους. Περιμένετε λίγο μέχρι να τελειώσει η μέτρηση και θα δείτε δίπλα από κάθε DNS Server και μία αξιολόγηση. Τους ταχύτερους DNS θα τους εμφανίσει στις πρώτες σειρές. 

Πατήστε στο κουμπί Tabular Data αν θέλετε να δείτε τις ακριβείς μετρήσεις για κάθε ένα DNS Server ξεχωριστά και πατήστε στο Conclution για δείτε στα σχόλια τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της εφαρμογής. Αν διαπιστώσετε ότι οι DNS Servers που χρησιμοποιείτε έχουν υψηλότερη ταχύτητα απόκρισης με πιο απλά λόγια είναι πιο αργοί επιλέξτε το πρώτο στην κατάταξη DNS.

ChrisPC DNS Switch

2.

Aυτή την φορά αντί για κάποιο οδηγό και διαδικασίες με τις οποίες θα πρέπει να επέμβουμε χειροκίνητα ώστε να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις DNS στην κάρτα δικτύου μας προτιμήσαμε μία πολύ απλή και εύκολη λύση αφού υποθέσαμε ότι αρκετοί από τους αναγνώστες μας πιθανώς να μην έχουν την απαραίτητη εμπειρία. 

Η λύση που επιλέξαμε ακούει στο όνομα ChrisPC DNS Switch και δεν κάνει τίποτα περισσότερο από αυτό που υποδηλώνει η ονομασία του, με μία διαφορά, δεν χρειάζεται να επέμβουμε πουθενά και όλα γίνονται αυτόματα με μερικά κλικ. Η εφαρμογή παρέχει ένα απλό, περιεκτικό και απολύτως κατανοητό μενού, με την βοήθεια του οποίου μπορείτε να επιλέξετε την κάρτα δικτύου πάνω στην οποία επιθυμείτε να αλλάξετε το προεπιλεγμένο DNS της σύνδεσή σας.

Με αυτό τον τρόπο ανάλογα και με το τι θα επιλέξετε μπορείτε να προστατεύσετε την ανωνυμία και την ιδιωτικότητά σας και σε αυτή την περίπτωση να επιλέξετε ένα διακομιστή από μία λίστα ομάδων με προκαθορισμένο Anonymous DNS ή μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε Secure DNS servers που φιλτράρουν τις ιστοσελίδες που είναι εν δυνάμει απειλές για τον υπολογιστή σας (αποφεύγοντας ιούς, malware, trojans και κακόβουλες εφαρμογές ). 

Ακόμη μπορείτε να ενισχύσετε την ασφάλεια της σύνδεσής σας ειδικά όταν αυτή χρησιμοποιείται από παιδιά αποτρέποντας την σύνδεση με ιστοσελίδες που πιθανόν να ενθαρρύνουν τη βία, τα ναρκωτικά και φυσικά ιστοσελίδες οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως πορνογραφικές. Τέλος θα μπορούσατε να επιλέξετε απλά ένα πιο γρήγορο DNS χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε από τις προκαθορισμένες ομάδες ο DNS που έχουν επιλεγεί με βάση τα ανωτέρω χαρακτηριστικά.

Θα συνιστούσα, αν ενδιαφέρεστε για ταχύτητα, να μην προτιμήσετε την λειτουργία αυτή αφού όπως έχουμε ήδη αναλύσει και στο προηγούμενο άρθρο μας η ταχύτητα ενός DNS Server είναι επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και ενώ αντικειμενικά ένας DNS Server μπορεί να είναι πολύ γρήγορος αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ισχύει για όλο τον κόσμο. Άρα αν ενδιαφέρεστε αποκλειστικά και μόνο γι΄αυτό θα συνιστούσα να διαβάσετε  προηγούμενο άρθρο μας.

Η δωρεάν έκδοση του προγράμματος διαθέτει τις εξής επιλογές : 

  •  Γρήγορη αλλαγή DNS. 
  • Αλλαγή του DNS του υπολογιστή σας με 1 μόνο κλικ.
  • Βάση δεδομένων DNS με 30+ διακομιστές DNS
  • Προστασία της περιήγηση σας με ασφαλείς διακομιστές DNS που φιλτράρουν ισοτόπους που αποτελούν δυνητικά απειλές για τον υπολογιστή σας (αποφυγή ιών, κακόβουλου λογισμικού, trojans) και αποκλεισμός ισότοπων για ανηλίκους.
  • Χρήση του Family Safe DNS για να αποκλείσετε ισοτόπους ή αυτούς που ενθαρρύνουν τη βία, τα ναρκωτικά και απρεπή συμπεριφορά.
  • Χρησιμοποιήστε ανώνυμο DNS ενώ σερφάρετε στο Διαδίκτυο για να προστατεύσετε το απόρρητό σας.
  • Αλλαγή και επαναφορά ρυθμίσεων DNS.
  •  Προσθήκη νέων προσαρμοσμένων διακομιστών DNS στη βάση δεδομένων 


DnsJumper

3.

Το DnsJumper είναι μία εξαιρετική, δωρεάν, φορητή εφαρμογή που θα μας βοηθήσει για το σκοπό αυτό. Ψάχνει και βρίσκει αυτόματα τις καλύτερες DNS IP για την περιοχή σας, είναι φορητό, επομένως δεν χρειάζεται εγκατάσταση και το μόνο που θα πρέπει να κάνετε αφού το κατεβάσετε είναι να το τρέξετε, να επιλέξτε πρώτα απ΄ όλα τη κάρτα δικτύου που συνδέεστε στο διαδίκτυο επιλέγοντάς την από το πεδίο (Επιλέξτε προσαρμογέα δικτύου), πατήστε τώρα εύρεση ταχύτερου DNS και μετά πατήστε στο κουμπί εφαρμογή ταχύτερου DNS, τέλος πατήστε στο κουμπί Εφαρμογή - Αποθήκευση Διακομιστή DNS.

Dns Angel

4.

Η εφαρμογή στοχεύει στην απλότητα αφού μόνο με ένα κλικ και χωρίς καμία απολύτως άλλη ρύθμιση θα είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και όχι μόνο από το μη επιθυμητό περιεχόμενο.

 Πώς λειτουργεί : Αρκεί να κατεβάσετε την εφαρμογή να την αποσυμπιέσετε και να τρέξετε το εικονίδιο Angel, δεν χρειάζεται να κάνετε καμία εγκατάσταση και καμία απολύτως ρύθμιση, απλά πατήστε σε μία από τις τέσσερις διαθέσιμες επιλογές, δηλαδή Norton connect Safe 1, Norton connect Safe 2, Open DNS Family, MetacertDNS, Yandex DNS αφού κλικάρετε επάνω σε οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές θα δείτε μία πράσινη καρδούλα να εμφανίζεται στο μενού του προγράμματος που σημαίνει ότι η περιήγησή σας στο internet είναι πλέον ασφαλής, δοκιμάστε τώρα να μπείτε σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα πορνό ή σε phishing sites και γενικά ιστοσελίδες κακόβουλου λογισμικού και το πρόγραμμα αυτόματα θα το αποτρέψει ενημερώνοντας σας. Αν θέλετε να επιστρέψετε στην αρχική σας κατάσταση απλά πατήστε το Default DNS και το πρόγραμμα θα σας επαναφέρει στην αρχική κατάσταση.

QuickSetDNS

5.

Σε προηγούμενες αναρτήσεις έχουμε αναλύσει αρκετές φορές την έννοια του DNS (Tο Domain Name System ή απλά DNS είναι ένα σύστημα ονοματοδοσίας για δίκτυα υπολογιστών που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο IP. 

Το DNS μπορεί και αντιστοιχίζει ονόματα με διευθύνσεις IP ή άλλα ονόματα στο διαδίκτυο ή κάποιο άλλο δίκτυο και επιτρέπει την ανεύρεση ενός εξυπηρετητή (server) ή μιας υπηρεσίας σε έναν εξυπηρετητή χρησιμοποιώντας ένα όνομα) και τη σημασία που έχει για την ασφάλεια και την ταχύτητα περιήγησης μας στο ίντερνετ. 

Σήμερα θα παρουσιάσουμε το QuickSetDNS, ένα πολύ απλό απλό εργαλείο που θα μας επιτρέψει να αλλάζουμε εύκολα τους διακομιστές DNS που χρησιμοποιούμε για την σύνδεσή μας στο Internet. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε πολύ εύκολα ρυθμίσουμε τους επιθυμητούς διακομιστές DNS από το περιβάλλον εργασίας χρήστη, επιλέγοντας από μια λίστα των διακομιστών DNS που έχουμε ορίσει.

PublicDNS DNS Server Tool

6.

Δωρεάν πρόγραμμα για την αλλαγή των διακομιστών DNS στα Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1 και 10 . Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μεταβείτε γρήγορα σε έναν από τους γνωστούς δημόσιους διακομιστές DNS. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τους δικούς σας διακομιστές DNS, επεξεργάζοντας το αρχείο servers.ini. Για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας, επιλέξτε Backup → δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας από το Menubar. 

Θα σας ζητήσει μια τοποθεσία όπου θέλετε να αποθηκεύσετε το αρχείο αντιγράφων ασφαλείας. Το αρχείο αντιγράφων ασφαλείας ονομάζεται αυτόματα με την τρέχουσα ημερομηνία και ώρα στη μορφή DD-MM-YYYY HH-MM-TT. 

Το αρχείο αντιγράφων ασφαλείας βρίσκεται στη μορφή Standard Script Registry (.reg), ώστε να μπορείτε να κάνετε διπλό κλικ σε αυτό για να επαναφέρετε τις ρυθμίσεις του διακομιστή DNS μέσα σε αυτό. Ωστόσο, σας επιτρέπει επίσης να επαναφέρετε τη ρύθμιση DNS από μέσα στο δημόσιο εργαλείο διακομιστή DNS. Για να επαναφέρετε, επιλέξτε Backup → επαναφορά από το Menubar. 

Θα σας ζητήσει να επιλέξετε ένα αρχείο αντιγράφων ασφαλείας. Οι καταχωρήσεις στο πλαίσιο του αρχείου REG θα εισάγονται αυτόματα στο μητρώο των Windows και οι διακομιστές DNS θα ενημερωθούν.

Family Friendly DNS

7.

Κάντε την περιήγησή σας φιλική προς την οικογένεια και προστατέψτε τα παιδιά σας από ανεπιθύμητες ιστοσελίδες και ακατάλληλους ιστότοπους από μια έτοιμη λίστα DNS και φιλτράρετε τους ιστότοπους. Ιδανικό για την οικογένεια.

Simple DNSCrypt

8.

To Simple DnsCrypt είναι ένα πρωτόκολλο που πιστοποιεί τις επικοινωνίες μεταξύ ενός πελάτη DNS και επίλυσης DNS και αποτρέπει την πλαστογράφηση της DNS. Χρησιμοποιεί κρυπτογραφικές υπογραφές για να επαληθεύσει ότι οι απαντήσεις προέρχονται από την επιλεγμένη IP DNS και δεν έχουν αλλοιωθεί. Για να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή, επιλέξτε την κάρτα δικτύου σας, και κάντε απλά κλικ στο Primary Simple DNSCrypt.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!