11 δωρεάν προγράμματα δημιουργίας και διαγραφής Partitions για σκληρούς δίσκους και SSD



Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

11 δωρεάν προγράμματα δημιουργίας και διαγραφής Partitions για σκληρούς δίσκους και SSD

read

Με το κλασικό εργαλείο της διαχείρισης δίσκων που βρίσκεται ενσωματωμένο στα windows δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα αφού οι δυνατότητές του είναι σχετικά περιορισμένες. Για το σκοπό αυτό σας παρουσιάζουμε 11 εφαρμογές διαχείρισης και δημιουργίας partitions για να δημιουργήστε, διαγράψετε, και να  αλλάξετε τη μορφή στους σκληρούς σας δίσκους με μεγάλη ευκολία.



1


DiskGenius


To DiskGenius είναι μία εκπληκτική δωρεάν εφαρμογή για τη δημιουργία, μορφοποίηση, διαγραφή, απόκρυψη διαμερισμάτων των σκληρών σας δίσκων, με δυνατότητες ορισμού ενεργού διαμερίσματος, τροποποίηση παραμέτρων διαμερίσματος, μετατροπή μεταξύ πρωτεύοντος διαμερίσματος μεταξύ και λογικών μονάδων, γρήγορη κατάτμηση, αλλαγή μεγέθους, διαίρεση και επέκταση χωρίσματος χωρίς απώλεια δεδομένων, επανακατασκευή MBR (Master Boot Record), διαγραφή ελεύθερου χώρου, επαλήθευση και επιδιόρθωση Bad Sectors, προβολή πληροφοριών S.M.A.R.T., μετατροπή MBR σε GPT ή GPT σε MBR και πολλές ακόμη λειτουργίες που δύσκολα θα συναντήσετε σε δωρεάν πρόγραμμα αυτού του είδους. 

Η έκδοση Standard περιλαμβάνει αρκετά πλήρεις λειτουργίες για την ανάκτηση δεδομένων, τη διαχείριση δίσκων και την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, η οποία θα ήταν η καλύτερη επιλογή για οικιακούς χρήστες, η επαγγελματική έκδοση παρέχει πιο εξελιγμένες και αξιοσημείωτες δυνατότητες, όπως επεξεργαστή hex, αντιγραφή τομέων, κατασκευή εικονικού RAID, αποκατάσταση κρυπτογραφημένων διαμερισμάτων, διαχείριση εικονικών δίσκων και ούτω καθεξής, το οποίο είναι κατάλληλο για επαγγελματίες IT, τεχνικούς ή παροχείς υπηρεσιών. 

Η έκδοση Free Edition παρέχει και αυτή αρκετές λειτουργίες για τη διαχείριση διαμερισμάτων και δίσκων και την ανάκτηση χαμένων αρχείων (περιγράφονται στην πρώτη παράγραφο ). Ωστόσο, για πιο λεπτομερή περιγραφή διαβάστε τις διαφορές  εδώ.

2


MiniTool Partition Wizard Home Edition


Δωρεάν λογισμικό διαχείρισης partition και υποστηρίζει 32 και 64 bit συμπεριλαμβανομένων των Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 10 και Windows 11. Οι λειτουργίες περιλαμβάνουν την δυνατότητα αλλαγής μεγέθους κατατμήσεων, αντιγραφή διαμερισμάτων, δημιουργία Partitions, Partition Extend, Partition spilt, διαγραφή Partitions, μετατροπή Partitions, απόκρυψη Partitions, αλλαγή γράμματος των σκληρών δίσκων, ορισμός ενεργού διαμερίσματος, Recovery Partition. 

Το MiniTool Partition Wizard Home Edition διανέμεται δωρεάν αποκλειστικά για οικιακή χρήση και αν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε σε επιχειρηματικό περιβάλλον θα πρέπει να προμηθευτείτε το MiniTool Partition Wizard Professional Edition.

 Ωστόσο, οι δυνατότητες της εφαρμογής δεν περιορίζονται εδώ αφού μπορείτε να κάνετε περισσότερα πράγματα όπως το να ελέγξετε τον σκληρό σας δίσκο για λάθη, να διορθώσετε την εκκίνηση στον υπολογιστή σας στην περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν μπορεί να ξεκινήσει, να κλωνοποιήσετε τον υπολογιστή σας έτσι ώστε να μην χρειαστεί να εγκαταστήσετε τα Windows από την αρχή αν θέλετε να αλλάξετε τον σκληρό σας δίσκο ή να αλλάξετε τον σκληρό σας δίσκο με ένα SSD.

Στην νέα του έκδοση έρχεται με περισσότερες δυνατότητες και βοηθά τους χρήστες να διαχειρίζονται δίσκους και διαμερίσματα, να ελέγχουν το σύστημα αρχείων, να διαχωρίζουν το διαμέρισμα SSD, να μετακινούν OS σε SSD, να κλωνοποιούν τους δίσκους τους να μετατρέπουν MBR σε GPT, κ.λπ. 

Με στόχο να γίνει μακροπρόθεσμα ο πιο ισχυρός διαχειριστής δωρεάν διαμερισμάτων, συνεχίζει να προσφέρει νέες λειτουργίες όπως το Disk Benchmark και το Space Analyzer. Έτσι λοιπόν, με το Space Analyzer μπορείτε να μετρήστε την ταχύτητα μεταφοράς (ανάγνωση & εγγραφή) κάτω από διάφορα σενάρια πρόσβασης δίσκου, όπως διαδοχικά και τυχαία. 

Με τον αναλυτή χώρου μπορείτε να δείτε πώς χρησιμοποιείται η δίσκος στον υπολογιστή για να ελέγξετε ποιο αρχείο καταλαμβάνει υπερβολικό χώρο στο δίσκο όταν πρέπει να ελευθερώσετε χώρο στο δίσκο όταν ο σκληρός δίσκος αρχίζει να γεμίζει. Ακόμη, μπορείτε να μετακινήστε τα μη γειτονικά χωρίσματα για συγχώνευση, να επεκτείνετε τη μονάδα δίσκου C (διαμέρισμα συστήματος) για να καταργήσετε την προειδοποίηση για χαμηλό χώρο στο δίσκο και να συρρικνώστε ένα μεγάλο διαμέρισμα για να αποκτήσετε αρκετό ελεύθερο χώρο.

Τέλος σας δίνει τη δυνατότητα μετεγκατάστασης του λειτουργικού σας συστήματος σε SSD, μία λειτουργία 100% ασφαλής που ολοκληρώνεται μέσα σε μερικά κλικ. Στην δωρεάν του έκδοση την οποία και σας παρουσιάζουμε υποστηρίζει πολλές από τις ανωτέρω λειτουργίες, ωστόσο διαβάστε εδώ τον πλήρη οδηγό υποστήριξης και τις διαφορές μεταξύ δωρεάν και επί πληρωμής έκδοσης.



3


IM-Magic Partition Resizer


Εξαιρετικό δωρεάν πρόγραμμα με τη βοήθεια του οποίου μπορείτε να αλλάξτε το μέγεθος του του λειτουργικού σας συστήματος και να κατανείμετε τον ελεύθερο χώρο σας, να επεκτείνετε οποιοδήποτε διαμέρισμα να συρρικνώστε η συγχωνεύσετε τις κατατμήσεις στον σκληρό σας δίσκο χωρίς τον κίνδυνο να χάσετε ή να να καταστρέψετε τα δεδομένα σας και όλα αυτά μόνο μερικά κλικ. 100% ασφαλές λογισμικό για την κατανομή και την διαχείριση κατατμήσεων στο σκληρό σας δίσκο, είναι συμβατό με όλα τα λειτουργικά συστήματα Windows, τόσο ασφαλές ώστε ακόμη και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος τα δεδομένα σας θα παραμείνουν στο σκληρό δίσκο ακέραια όπως και πριν τις αλλαγές.

4


Aomei Partition Assistant Standard


ΔΩΡΕΑΝ λογισμικό διαμερισμάτων δίσκου, το οποίο έχει κερδίσει τη φήμη ενός εκ των καλυτέρων λογισμικών διαχείρισης κατατμήσεων μεταξύ των χρηστών σε όλο τον κόσμο, έρχεται με πολλά ισχυρά χαρακτηριστικά που σας επιτρέπουν να ελέγχετε πλήρως τον σκληρό σας δίσκο και τα διαμερίσματα του.

Για παράδειγμα, με τη επιλογή "αλλαγή διαμερίσματος" σάς δίνει τη δυνατότητα να αυξήσετε το μέγεθος του διαμερίσματος για να λύσετε προβλήματα χαμηλού χώρου στο δίσκο ή να συρρικνώσετε το μέγεθος του διαμερίσματος για να κάνετε το μέγεθος του διαμερίσματος πιο λογικό. 

Μπορείτε να διαχειριστείτε ευέλικτα το χώρο στο δίσκο με τη "δημιουργία διαμερίσματος", "συγχώνευση κατατμήσεων", "διαγραφή διαμερίσματος", "μορφοποίηση διαμερίσματος", "αντιγραφή διαμερίσματος" και ούτω καθεξής. Ενσωματώνει τεχνολογία προστασίας δεδομένων και σας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε ακόμη πιο ασφαλείς λειτουργίες κατάτμησης που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας.

Είναι σε θέση να σας βοηθήσει να λύσετε κάθε είδους προβλήματα στα διαμερίσματα του δίσκου σας, ανεξάρτητα αν οι δίσκοι σας είναι μορφοποιημένοι με MBR ή GPT και μπορεί να τρέξει σε Windows 11, Windows 10, Windows 8.1, Windows 8 και Windows 7.

Τέλος, υποστηρίζει ορισμένα προηγμένα χαρακτηριστικά κατάτμησης συμπεριλαμβανομένων της αλλαγής μεγέθους των διαμερισμάτων του σκληρού σας δίσκου της μετακίνησης κατάτμηση, τη συγχώνευση τη διάσπαση αλλά και τη δημιουργία, διαγραφή, τη μορφοποίηση διαμερισμάτων, την επέκταση διαμερισμάτων του συστήματος και την ανάκτηση Partition κ.λ.π.

Τι μπορείτε να κάνετε με την δωρεάν έκδοση της εφαρμογής

Οι δυνατότητες είναι πολλές, μεταξύ δε αυτών, μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος της κατάτμησης, να δημιουργήσετε κατατμήσεις (partitions), να κάνετε φορμάτ, να τις διαγράψετε να τσεκάρετε τα διαμερίσματά σας ή να αλλάξετε το γράμμα στις ετικέτες. Μπορείτε ακόμη, να συγχωνεύσετε τις κατατμήσεις σας, να κλωνοποιήσετε ολόκληρο το δίσκο σας, ή κάποια κατάτμηση, να κάνετε καθαρισμό, να τεμαχίστε αρχεία ή φακέλους, να ανακατασκευάσετε τα αρχεία MBR και να δείτε την υγεία του αποθηκευτικού σας μέσου. Μπορείτε ακόμη να μετατρέψετε τα δεδομένα μεταξύ *MBR και *GPT, και να μεταφέρετε το λειτουργικό σας σύστημα από δίσκους MBR σε MBR δίσκους, SSD ή HDD.

*MBR (ειδικός τύπος τομέα εκκίνησης που διατηρεί πληροφορίες για το πώς οργανώνονται τα λογικά διαμερίσματα που περιέχουν συστήματα αρχείων σε αυτό το μέσο και περιλαμβάνει τον εκτελέσιμο κώδικα για να λειτουργήσει ως εκκινητής του λειτουργικού συστήματος).
*Οι μονάδες δίσκου GPT μπορούν να είναι πολύ μεγαλύτερες, με τα όρια μεγέθους να εξαρτώνται από το λειτουργικό σύστημα και τα συστήματα αρχείων του. Το GPT επιτρέπει επίσης έναν σχεδόν απεριόριστο αριθμό διαμερισμάτων ωστόσο και πάλι, το όριο εδώ είναι το λειτουργικό σας σύστημα. τα Windows επιτρέπουν έως και 128 κατατμήσεις σε μια μονάδα GPT χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα εκτεταμένο διαμέρισμα για να λειτουργήσει.
Εν κατακλείδι, αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή που θα σας βοηθήσει να κάνετε τις πιο δύσκολες εργασίες στον σκληρό σας δίσκο με μοναδική αξιοπιστία και ευκολία. Αν θέλετε, μπορείτε να δείτε εδώ τι παραπάνω περιλαμβάνουν οι επαγγελματικές εκδόσεις και ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους .


5


GParted Live


Εξαιρετική διανομή που σας παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για το διαχωρισμό και την δημιουργία partition για τους σκληρούς σας δίσκους μέσα από ένα διαισθητικό, και πολύ καθαρό γραφικό περιβάλλον. Το GParted LiveCD θα τρέξει στα περισσότερα μηχανήματα x86 με επεξεργαστή Pentium II και πάνω. Αφού το τρέξετε σαν live cd στον υπολογιστή σας επιλέξτε τη γλώσσα (υποστηρίζει πλήρως ελληνικούς διαλόγους) και τέλος πατήστε Start X για να ξεκινήσει. Αν θέλετε να τρέξετε το GParted Live μέσα από κάποιο στικάκι USB, κατεβάστε πρώτα και τρέξτε το UNetbootin και από το μενού της εφαρμογής τσεκάρετε δίσκος εικόνα και επιλέξτε τη διαδρομή που έχετε αποθηκευμένο το αρχείο iso του GParted Live, επιλέξτε τώρα από το πεδίο Drive το στικάκι σας (πριν τρέξετε την εφαρμογή βάλτε σε κάποια υποδοχή USB του υπολογιστή σας) και πατήστε εντάξει για να ξεκινήσει η μετατροπή και περιμένετε λίγο μέχρι να μεταφερθούν τα απαραίτητα αρχεία.


6


NIUBI Partition Editor


Δωρεάν λογισμικό δημιουργίας και επεξεργασίας διαμερισμάτων για χρήστες των Windows, παρόμοιο, αλλά πολύ ισχυρό από το Partition Magic που υποστηρίζει τα Windows 10, 8, 7, Vista, XP (32 και 64 bit). Ο επεξεργαστής κατατμήσεων βοηθά στην αλλαγή μεγέθους των υφιστάμενων κατατμήσεων με ασφάλεια και ευκολία.

Ο βελτιστοποιημένος αλγόριθμος μεταφοράς αρχείων βοηθά στην αλλαγή μεγέθους του διαμερίσματος κατά 30% έως 300% ταχύτερα από τα άλλα εργαλεία. Αυτό το δωρεάν λογισμικό διαμερισμάτων διαμερισμάτων δεν είναι μόνο ένα πρόγραμμα αλλαγής κατατμήσεων διαμερισμάτων, αλλά και ένα σύνολο εργαλείων διαχείρισης διαμερισμάτων δίσκου All-in-One. 

Βοηθάει στην αντιγραφή του διαμερίσματος για τη μετεγκατάσταση δεδομένων, τη δημιουργία, τη διαγραφή, τη μορφοποίηση, το απόκρυψη, την ενεργοποίηση, την εκτροπή, τη μετατροπή διαμερίσματος και πολλά άλλα. 

Η ενσωματωμένη τεχνολογία Roll-Back ( έκδοση Pro) μπορεί να επαναφέρει αυτόματα τον υπολογιστή σε προηγούμενη κατάσταση, πριν από την αλλαγή μεγέθους εάν προκύψει κάποιο σφάλμα λογισμικού ή κάποιο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα, διακοπή ρεύματος κατά την αλλαγή μεγέθους. Ο επεξεργαστής κατατμήσεων NIUBI είναι το μόνο πρόγραμμα που μπορεί να εξασφαλίσει 100% ασφάλεια δεδομένων. 

 Η δωρεάν έκδοση την οποία και παρουσιάζουμε είναι πλήρης και περιλαμβάνει όλες τις δυνατότητες της εφαρμογής, ωστόσο με την έκδοση Pro μπορείτε να έχετε επιπλέον, υποστήριξη της τεχνολογίας Roll-Back, δυνατότητα δημιουργίας δίσκου εκκίνησης και άδεια χρήσης σε επαγγελματικό περιβάλλον.

7


EaseUS Partition Master


Δωρεάν λύση για να δημιουργήσετε, να διαγράψετε, να αλλάξετε το μέγεθος, να μετακινήσετε, να συγχωνεύσετε και να χωρίσετε partitions.

Ποιο συγκεκριμένα, με την βοήθεια της εφαρμογής μπορείτε αλλάξτε το μέγεθος να μετακινήστε Partitions χωρίς επανεκκίνηση, να κάνετε ασφαλή συγχώνευση δύο διαμερισμάτων σε ένα μεγαλύτερο χωρίς απώλεια των δεδομένων σας να μετατρέψτε δυναμικούς δίσκους σε βασικούς και τέλος να μετατρέψετε Partitions από το σύστημα αρχείων FAT σε NTFS. Να χωρίστε το πρωτεύων διαμέρισμα του σκληρού σας δίσκου σε λογική κατάτμηση και το αντίστροφο να διαγράψετε τα ευαίσθητα δεδομένα σας ή από κάποιο Partition ή ακόμη και από ολόκληρο το σκληρό σας δίσκο γρήγορα απλά και προπαντός με ασφάλεια. Στην έκδοση αυτή υποστηρίζει και windows 64 bit.



8


Free Partition Manager


Από τα πιο ισχυρό λογισμικά διευθέτησης Partition για προσωπικούς υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές και σταθμούς εργασίας για τη διαχείριση αποθηκευτικού χώρου. Μέσω της εφαρμογής μπορείτε να κάνετε αλλαγή μεγέθους και μετακίνηση Partition, αλλαγή μεγέθους και μετακίνηση ξεχωριστών Partitions, επέκταση NTFS του διαμερίσματος του συστήματος χωρίς επανεκκίνηση, μετατροπή μεταξύ βασικού και δυναμικού δίσκου, γρήγορη και ασφαλή κατανομή του σκληρού σας δίσκου και όλα αυτά με ασφάλεια και χωρίς απώλεια δεδομένων. Ως προς τις τεχνικές επιδόσεις, η δωρεάν έκδοση την οποία και σας παρουσιάζουμε έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την επαγγελματική με τη διαφορά ότι δεν υποστηρίζει τη διευθέτηση partitions σε περιβάλλον Servers.

9


Macrorit Disk Partition Expert free


To Macrorit Disk Partition Expert αποτελεί μία δωρεάν εναλλακτική λύση που σας επιτρέπει να επεκτείνετε τις κατατμήσεις των σκληρών σας δίσκων (ειδικά για το διαμέρισμα του συστήματος), και που θα σας βοηθήσει στην διαχείριση του χώρου στο δίσκο. Έχει σχεδιαστεί για απλούς χρήστες και υποστηρίζει 32/64 bit συμπεριλαμβανομένων όλων των Windows από Windows XP, Vista, Windows 7 Windows 8.1 και Windows 10. Εκτός από τη βασική δυνατότητα κατάτμησης του δίσκου, είναι το μόνο δωρεάν λογισμικό διαχείρισης διαμερισμάτων που διαθέτει προηγμένη τεχνολογία power-off, προστασίας δηλαδή των δεδομένων και αποκατάστασης καταστροφών που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για την απώλεια των δεδομένων σας κατά την εκτέλεση των εργασιών σας. Τέλος διαθέτει μία σημαντική καινοτομία σε σχέση με άλλα παρόμοια προγράμματα αφού δεν χρειάζεται εγκατάσταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορητή εφαρμογή είτε από τον σκληρό δίσκο είτε από οποιοδήποτε φορητό μέσο αποθήκευσης.

10


Partition Extender


Εξαιρετικό πρόγραμμα που μπορεί να σας βοηθήσει να επεκτείνετε οποιοδήποτε διαμέρισμα (partition) χωρίς απώλεια δεδομένων. Πρόκειται για ένα απολύτως δωρεάν λογισμικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την επέκταση την συρρίκνωση ή την συγχώνευση των διαμερισμάτων των σκληρών σας δίσκων που πραγματοποιείται μέσα από ελάχιστα απλοποιημένα βήματα. Αναδιανέμει τον διαθέσιμο χώρο σας στο δίσκο και σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε επέκταση κατατμήσεων των δεδομένων σας με μερικά κλικ. Ιδανικό για την χρήση επέκτασης των κατατμήσεων για αρχάριους χρήστες σε λίγα κλικ. Η εφαρμογή μπορεί να εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας, ωστόσο με την φορητή έκδοση που περιλαμβάνει, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε αλλά μπορείτε να το κατεβάσετε απευθείας σε ένα USB flash drive και να κάνετε την δουλειά σας από εκεί.

11


Active@ Partition Manager


Το Active@ Partition Manager είναι ένα προηγμένο λογισμικό για τη δημιουργία, τη μορφοποίηση και την επεξεργασία κατατμήσεων δίσκου. Θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις συσκευές αποθήκευσης και τις λογικές μονάδες δίσκου ή τα διαμερίσματα που περιέχουν. Τι μπορείτε να κάνετε.... 

Μπορείτε να δημιουργήσετε, να διαγράψετε, να μορφοποιήσετε και να ονομάσετε διαμερίσματα στον υπολογιστή σας χωρίς να τερματίσετε τη λειτουργία του υπολογιστή σας. Οι περισσότερες αλλαγές διαμόρφωσης τίθενται σε ισχύ αμέσως. Υποστηρίζει τα πιο δημοφιλή συστήματα αρχείων όπως FAT, NTFS, exFAT, ReFS, HFS+, Ext2/Ext3/ Ext4, BtrFS, UFS, XFS, JFS και των περισσότερων συστημάτων αρχείων. Αναγνωρίζει τόμους/διαμερίσματα, μορφοποιημένα ως, FAT, NTFS, exFAT, ReFS, HFS+, Ext2/Ext3/Ext4, BtrFS, UFS, XFS, JFS. 

Επίσης, σας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστείτε και να συγχρονίσετε τους τομείς εκκίνησης σε FAT, exFAT, NTFS, UFS, HFS+, Ext2/Ext3/Ext4 και Partition Table. 

Ακόμη, μπορείτε να κάνετε, αλλαγές διάταξης διαμερίσματος επαναφοράς, όπως δημιουργία, διαγραφή, διαμόρφωση διαμερίσματος και προετοιμασία δίσκου, να εκκινήστε τον νέο δίσκο ως MBR ή GPT ή να διορθώστε το MBR (GPT) σε κατεστραμμένο δίσκο, να δημιουργήσετε κατατμήσεις FAT32 με μέγεθος μεγαλύτερο από 32 GB (έως 1 TB) και να δημιουργήστε επίσης πολλά διαμερίσματα σε μια συσκευή μνήμης flash USB. Τέλος, μπορείτε να προβάλλετε τις σύνθετων ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών ενός διαμερίσματος, μιας λογικής μονάδας ή ενός σκληρού δίσκου.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!