//Add More external stylesheets HTTPS Everywhere: Προστατατέψτε την περιήγησή σας στο Internet από υποκλοπές και χάκερς



Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

HTTPS Everywhere: Προστατατέψτε την περιήγησή σας στο Internet από υποκλοπές και χάκερς

read

To HTTPS Everywhere, είναι ένα πρόσθετο για τον Chrome,Firefox και Opera που βοηθά ώστε να μην υποκλαπούν τα δεδομένα σας κατά την περιήγησή σας στο Internet. Στηρίζεται στο HTTPS και πρέπει να είναι πρώτη σας επιλογή ειδικά αν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi. 

Στόχος του Everywhere είναι να ενεργοποιήσει την χρήση HTTPS σε δημοφιλή site που το υποστηρίζουν. To HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μία ασφαλή http σύνδεση. 

Ένας σύνδεσμος (URL) που αρχίζει με το πρόθεμα HTTPS υποδηλώνει ότι θα χρησιμοποιηθεί κανονικά το πρωτόκολλο HTTP, αλλά η σύνδεση θα γίνει σε διαφορετική πόρτα και τα δεδομένα θα ανταλλάσσονται κρυπτογραφημένα. Το σύστημα αυτό σχεδιάστηκε αρχικά από την εταιρία Netscape Communications Corporation για να χρησιμοποιηθεί σε sites όπου απαιτείτο η αυθεντικοποίηση χρηστών και η κρυπτογραφημένη επικοινωνία. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στο διαδίκτυο όπου χρειάζεται αυξημένη ασφάλεια διότι διακινούνται ευαίσθητες πληροφορίες (πχ αριθμοί πιστωτικών καρτών, passwords κοκ). 

Το HTTPS χρησιμοποιείται κυρίως όταν απαιτείται η μεταφορά ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Το επίπεδο προστασίας των δεδομένων εξαρτάται από το πόσο σωστά έχει εφαρμοστεί η διαδικασία ασφάλειας που περιγράφηκε στην προηγούμενη ενότητα και από το πόσο ισχυροί είναι οι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται. 

Ας κάνουμε όμως εδώ μία διευκρίνηση, πολλοί χρήστες πιστωτικών καρτών θεωρούν ότι το HTTPS προστατεύει ολοκληρωτικά τον αριθμό της πιστωτικής τους κάρτας, όμως δεν ισχύει υπό την έννοια ότι το ναι μεν το HTTPS χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση για να μεταδώσει τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας από τον υπολογιστή του χρήστη προς τον server και πράγματι η μετάδοση είναι ασφαλής με τα δεδομένα να φτάνουν στον server χωρίς κανείς να μπορέσει να τα υποκλέψει, παρόλα αυτά όμως υπάρχει το ενδεχόμενο χάκερς να έχουν επιτεθεί στον server και από εκεί να έχουν υποκλέψει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση το HTTPS αρχίζει και μπαίνει όλο και πιο πολύ στην ψηφιακή μας ζωή και στις επικοινωνίες μας μέσω internet και αυτό που κάνει με απλά λόγια είναι να κωδικοποιεί την επικοινωνία μεταξύ του χρήστη και της ιστοσελίδας που επισκέπτεται ο εκάστοτε χρήστης γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αποτροπή της κλοπής δεδομένων. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι χρήσιμο να χρησιμοποιούμε HTTPS όπου αυτό είναι διαθέσιμο, και με αυτή την έννοια το EFF(Electronic Frontier Foundation) λοιπόν προχώρησε στην δημιουργία ενός νέου plugin για τους δημοφιλείς browserς Firefox Google Chrome και Opera. Στην ιστοσελίδα του δημιουργού του μπορείτε να κατεβάσετε και  το πρόσθετο για Android


Ακολουθήστε μας στο Google News


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!