29 Μαρτίου 2014

Πώς να απενεργοποιήσετε την επικοινωνία των Windows 8 με τη Microsoft



- Ο ερευνητής ασφαλείας Nadim Kobeissi (ανεξάρτητος ερευνητής ασφαλείας υπολογιστών χάκερ από το Μόντρεαλ του Καναδά σε έρευνα που έκανε για τα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας των windows 8 παρατήρησε ότι κατά την εγκατάσταση κάποιου προγράμματος η εφαρμογή smartScreen ενημερώνει κατευθείαν τη Microsoft.Σύμφωνα με τη Microsoft το smartScreen στέλνει ένα hash της εγκατάστασης για το λογισμικό που πρόκειται να εγκατασταθεί ώστε να διαπιστώσει αν η προς εγκατάσταση εφαρμογή διαθέτει την απαραίτητη ψηφιακή υπογραφή προστατεύοντας κατ΄αυτό τον τρόπο τον χρήστη από  μη εξουσιοδοτημένες εφαρμογές και κατ΄αυτή την έννοια δυνητικά επικίνδυνες. 

- Οι πληροφορίες αποστέλλονται στην Microsoft και στη συνέχεια έρχεται η απάντηση που αναφέρει εάν η εν λόγω εγκατάσταση έχει έγκυρο πιστοποιητικό και σύμφωνα με τον Kobeissi, αυτό σημαίνει ότι αποστέλλονται στη Microsoft πληροφορίες για κάθε πρόγραμμα που εγκαθίσταται στον υπολογιστή σας, ο τρόπος όμως αυτός της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ χρήστη και microsoft θα μπορούσε να παρακαμφθεί ώστε κακόβουλα λογισμικά να υποδύονται έγκυρα πιστοποιητικά και κατ΄αυτό τον τρόπο να διεισδύουν και ανακτούν τον έλεγχο και να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα από τον χρήστη.

Στα Windows 8 πράγματι το Windows SmartScreen είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή και πραγματικός του σκοπός του είναι να "ελέγξει" κάθε πρόγραμμα που προσπαθείτε να εγκαταστήσετε προκειμένου να σας ενημερώσει αν είναι ασφαλές να προχωρήσει με την εγκατάσταση ή όχι το θέμα όμως είναι ότι Windows 8 μέσω της εφαρμογής smartScreen έχουν ρυθμιστεί για να ενημερώνουν αμέσως τη Microsoft για κάθε εφαρμογή που θέλετε να εγκαταστήσετε και αυτό ίσως για κάποιους να είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα παραβίασης της ιδιωτικότητας τους  επειδή η Microsoft, καθίσταται, το κεντρικό σημείο της συλλογής δεδομένων,  χωρίς ο χρήστης όμως να είναι ενημερωμένος γι΄αυτή την ενέργεια.

Πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε το SmartScreen

Ο τρόπος είναι πολύ απλός και μπορείτε το κάνετε μέσω του πίνακα ελέγχου των windows όπως θα δείτε λεπτομερώς στις παρακάτω φωτογραφίες:

Θα πρέπει   να σημειώσω ότι με την  απενεργοποίηση της επιλογής  κλείνετε την επικοινωνία μεταξύ του υπολογιστή σας και της microsoft , όμως από την άλλη  δεν προστατεύεστε από μη εξουσιοδοτημένες και κακόβουλες εφαρμογές  τουλάχιστον σε ένα  βαθμό, η επιλογή δική σας.   






Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια