14 Ιουνίου 2015

PCSX: Τρέξτε παιχνίδια PlayStation 1 στον υπολογιστή σαςΤο Playstation 1 ή PSX παρουσιάστηκε στην αγορά το Δεκέμβριο του 1994 στην Ιαπωνία και το Σεπτέμβριο του 1995 σε Ευρώπη και Αμερική, στην ουσία από το πουθενά, αφήνοντάς τους ανταγωνιστές παγωμένους. Αίσθηση έκαναν οι απίστευτες δυνατότητες της κονσόλας για την εποχή της και οι δυνατοί τίτλοι που το συνόδευαν. Έτσι το hardware, σε συνδυασμό με τίτλους, όπως τους Crash Bandicoot, Wipeout, Tomb Raider και Resident Evil, καθώς και μεταφορές από τα arcade, όπως τα Tekken και Ridge Racer της Namco, δεν άργησαν να φέρουν την κονσόλα στην κορυφή. Σ’ αυτό συνέβαλλε βέβαια και η πτώση που είχαν εκείνο τον καιρό οι 2 μεγάλες εταιρείες Nintendo και Sega και κατ’ επέκταση οι βιντεοκονσόλες, αφού οι 2 εταιρίες αδυνατούσαν να δουν ότι έπρεπε να κάνουν το επόμενο βήμα, για να ξανακερδίσουν το χαμένο έδαφος. 

Το πρώτο Playstation γνώρισε και πολλές παραλλαγές. Πέρα από την κλασσική έκδοση, κυκλοφόρησε μία slim (το PSone), με ενσωματωμένη LCD οθόνη, καθώς και ενσωματωμένη σε ηχοσύστημα, αλλά και πολλές άλλες μικρές παραλλαγές, κυρίως στην Ιαπωνία. To PCSX Reloaded είναι ένας πλήρως εξοπλισμένος PS1 emulator με την βοήθεια του οποίου μπορούμε να τρέξουμε τα περισσότερα παιχνίδια της κονσόλας στον υπολογιστή μας. Είναι διαθέσιμος για πολλά λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Windows, Mac OS X και Linux.

Πρίν προχωρήσετε στις ρυθμίσεις βεβαιωθείτε ότι έχετε το αρχείο BIOS που απαιτείται για την λειτουργία του το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από το φυσικό σας σύστημα PS1 (ο τρόπος περιγράφεται σε αρκετές ιστοσελίδες) ή να το κατεβάσετε απο το ίντερνετ, εμείς δεσμευόμενοι από νομικής πλευράς, αλλά και από τους όρους χρήσης που διέπει την ιστοσελίδα μας αφού το αρχείο είναι copy-rated δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Σημαντική λεπτομέρεια: εφ'οσον έχετε αγοράσει την κονσόλα Playstation 1 το κατέβασμα του Bios και η χρήση του είναι νόμιμη αφού με την αγορά του έχετε πληρώσει τα δικαιώματα χρήσης .

 Ας έρθουμε όμως στο τεχνικό μέρος και ας δούμε πόσο εύκολα μπορούμε να τρέξουμε στον υπολογιστή μας όλα σχεδόν τα παιχνίδια της κονσόλας. Αφού κατεβάσουμε το πρόγραμμα και αποσυμπιέσουμε το αρχείο ανοίγουμε τον φάκελο του προγράματος και μέσα στον υποφάκελο Bios ρίχνουμε το αρχείο Bios (διαβάστε περισσότερα γι΄αυτό στο documentation του δημιουργού της εφαρμογής) και τρέχουμε το εικονίδιο pcsxr και πατήστε configuration για να ρυθμίσετε τον εξωμοιωτή, επιλέξτε την καρτέλα Graphics-προφίλ Open Gl Driver 1.78 και πατήστε Configure, ανάλογα με τις δυνατότες της κάρτας γραφικών που έχετε ρυθμίστε την ποιότητα της εικόνας στα παιχνίδιαΠατήστε τώρα στο κουμπί First Controller και ρυθμίστε τα κουμπιά ανάλογα με το Gamepad που διεθέτετε.

Αν τρέχετε τα παιχνίδια από αρχεία ISO,BIN κ.λπ ο εξωμοιωτής είναι πλέον έτοιμος να λειτουργήσει, αν όμως έχετε παιχνίδια του PlayStation σε Cd θα πρέπει να προσθέσετε στο φάκελο Plugins το αρχείο cdrPeops.dll για να αναγνωριστεί το CD-DVD Rom σας από την εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση πατήστε εδώ και κατεβάστε το αρχείο P.E.Op.S. CDR Version 1.4, αποσυμπιέστε το αρχείο και αντιγράψτε το cdrPeops.dll στον φάκελο Plugins. Κλείστε το πρόγραμμα και ξανατρέξτε το, επιλέξτε configuration και μετά CD-ROM και ρυθμίστε το όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα.

Ο εξωμοιωτής είναι πλέον έτοιμος για να λειτουργήσει. Αφου κάνετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις κλείστε το πρόγραμμα και ξανατρέξτε το επιλέξτε τώρα File-Run CD αν θεέλετε να τρέξετε το παιχνίδι από το CD Rom του υπολογιστή σας ή file Run ISO αν τρέχετε το παιχνίδι από από αρχείο ISO.

PCSX: 1.9.93

Author's Website:
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: WindowsΔεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια