14 Ιουλίου 2013

Επαναστατική τεχνολογία αυξάνει την χωρητικότητα ενός DVD στο 1PBΕίναι γεγονός ότι η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό δεν θα μπορούσε να μην επιδράσει θετικά σε όλους τους τομείς και τις εκφάνσεις της και απ΄ότι φαίνεται η παρούσα τεχνολογία του DVD έχει αρχίσει να δείχνει την ηλικία της και εδώ και λίγα χρόνια έχει παραχωρήσει τη θέση της στο Blu-ray που όμως παραμένει ακόμη και μέχρι σήμερα ακριβή.
Όπως είναι γνωστό η μέγιστη χωριτικότητα ενός DVD διπλής στρώσης  ανέρχεται στα 8,5 GB και η μέγιστη χωριτικότητα που μπορεί να επιτευχθεί σε ένα δίσκο Βlu-ray διπλής στρώσης μπορεί να φτάσει τα 50 GB, σχεδόν έξι φορές δηλαδή την ικανότητα ενός DVD διπλής στρώσης. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα νέο είδος οπτικού λέιζερ που θα μπορούσε να αυξήσει τηνχωρητικότητα δεδομένων ενός DVD σε ένα Petabyte.
Αυτό σίγουρα θα αποτελέσει την μεγάλη επανάσταση τών οπτικών μέσων της εποχής μας στον χώρο της αποθήκευσης. Σήμερα ένα  DVD διπλής στρώσης μπορεί να χωρέσει περίπου 4.7GB δεδομένων, ενώ ένα διπλής στρώσης μπορεί να χωρέσει το διπλάσιο. Ένα μονής στρώσης Blu-ray μπορεί να χωρέσει περίπου 25GB δεδομένων, ενώ με μία ακόμη μπορούμε να προσθέσεουμε άλλα 25GB.
Το μειονέκτημα του Blu-ray είναι ότι δεν μπορεί να τρέξει στα συνηθισμένα DVD αλλά απαιτεί ένα ειδικό player και δεν είναι και τόσο διαδεδομένο λόγω κυρίως του αυξημένου κόστους της συσκευής και των δίσκων. Θα το βρούμε κυρίως σε παιχνιδομηχανές όπως είναι το PS3. Το PS3 τρέχει ουσιαστικά μόνο παιχνίδια και ταινίες, αλλά δεν λειτουργεί στην συγκεκριμένη συσκευή σαν αποθηκευτικό μέσο.
Εν τω μεταξύ, η σύγχρονη τεχνολογία έχει δώσει σκληρους δίσκους με πολύ υψηλές χωριτικότητες σε αντίθεση με την νέα σχετικά τεχνολογία SSDs που παραμένει σε χαμηλότερα αποθηκευτικά επίπεδα και σε πολύ υψηλο κόστος. Ετσι ως μαζικό μέσο αποθήκευσης κυριαρχούν σήμερα οι σκληροί δίσκοι αφού αναδυκύονται στο ασφαλέστερο, γρηγορότερο, οικονομικότερο, και κυρίως διαθέτουν πολύ υψηλές χωριτικότητες σε σχέση με τα υπάρχοντα οπτικά μέσα της εποχής μας.
Θα μπορούσε όμως κάποια στιγμή αυτό να αλλάξει; Φαίνεται ότι είναι καλά τα νέα, μια ομάδα από το Swinburne University for Micro-Photonics έχει αναπτύξει μια τεχνική που μπορεί να αυξήσει την χωρητικότητα αποθήκευσης ενός DVD από το πρότυπο των 4.7GB  στο 1PB. Η τεχνική δεν αλλάζει το μέγεθος ή το σχήμα του δίσκου, αλλά το λέιζερ χρησιμοποιείται για να διαβάσει τα δεδομένα του δίσκου.
Η ομάδα επισημαίνει ότι υπάρχει ένας νόμος το  Όριο Abbe.  που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά  από τον φυσικό  Ernest Abbe το 1873,  όπου περιγράφεται ότι αν μια δέσμη φωτός εστιάζεται μέσω ενός φακού, η διάμετρος του προκύπτοντος σημείου του φωτός δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το μισό του μήκους κύματος της ακτινοβολίας.
Αυτό περιορίζει την ανάγνωση και εγγραφή στο μέγεθος των μπιτ που αποθηκεύονται σε ένα δίσκο. Βεβαίως η ομάδα δεν δεν έσπασε τον κανόνα Limit Abbe, αλλά κατάφερε να βρεί μία νέα μέθοδο λειτουργίας μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και σε φορητά συστήματα DVD και κυρίως είναι πολύ φθηνή. Το πότε και αν τελικά βρεί το δρόμο της μαζική παραγωγής μένει να το δούμε στο άμμεσο μέλλον.


Επαναστατική τεχνολογία αυξάνει την χωρητικότητα ενός DVD στο 1PB
4/ 5 stars - "Επαναστατική τεχνολογία αυξάνει την χωρητικότητα ενός DVD στο 1PB" Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό δεν θα μπορούσε να μην επιδράσει θετικά ...


Διαβάστε περισσότερα :
1 σχόλιο:
Write σχόλια